Voi Hyvin -lehti 3/2008:
Tarot vie myyttien maailmaan

Miten tarotit muuttivat elämääsi?

Löysin tarotit 13-vuotiaana. Mietin elämänkatsomuksellisia kysymyksiä ja etsin elämälleni suuntaa, mutta kirkollinen uskonto ei puhutellut. Olin kiinnostunut parapsykologiasta ja alan kirjoissa törmäsin ensi kertaa tarot-kortteihin. Samoihin aikoihin tuli Bond-elokuva Elä ja anna toisten kuolla, jossa käytetään skottitaiteilija Fergus Hallin tarot-pakkaa. Eräästä kaupasta löysin Rider Waite -pakan. Muistan valokuvantarkasti sen hetken, kun sain oman pakkani käsiini. Korttien kuvat tuntuivat oudolla tavalla tutuilta. Tuntui, kuin olisin törmännyt uudelleen rakkaaseen ystävään. Tiesin välittömästi, että olin löytänyt ratkaisun.

Löysin Pia Virtakallion kirjan Tarot - korttien tulkinta (Suomen Tarot -konsultit Oy 1994). Kirjallisuutta ei silloin juuri ollut suomeksi saatavilla. Virtakallio on tehnyt uraauurtavaa työtä. Kirjassaan hän käsittelee tarotia jungilaisen psykologian kautta. Kirja avasi minulle uuden oven. Ryhdyin keräämään tarotia analysoivaa kirjallisuutta ja perehtymään aiheeseen syvällisemmin kuin aikaisemmin.

Miten näkökulmasi tarotiin kehittyi?

Tarot on minulle enemmän filosofia ja elämäntapa kuin uskonto. Tarot ei merkitse vain korttipakkaa, vaan se antaa erilaisen näkökulman elämään. Näen ihmisissä ympärilläni arkkityyppejä. Usein ajatellaan, että tarotiin liittyy tietty kohtalousko, joka liittyy ennustamiseenkin. Itse uskon enemmän uudelleensyntymiseen kuin kohtaloon. Uskon, että tietyt asiat on kirjoitettu etukäteen, mutta myös ihmisen valinnat merkitsevät paljon.

Tulkinnoissa painotan vapaata tahtoa. En halua ennustaa. Teen tulkintoja jungilaisen psykologian valossa. En tee tulkintoja ihmisille, joilla on diagnosoitu vaikeita mielenterveyden ongelmia. He tarvitsevat toisenlaista hoitoa. Tarot saattaa vaikuttaa vahvasti mieleen. Perusasioiden pitää olla kunnossa, kun tulee tarot-analyysiin.

Tarotin innostamana hakeuduin Perheniemen kansanopistoon opiskelemaan luontaishoitajaksi. Opintoihin kuului peruslääketieteen kurssi. Se oli minusta huikean kiinnostava, ja opiston jälkeen opiskelin sairaanhoitajaksi. Nykyään työskentelen neurokirurgisella teho-osastolla. Työni on opettanut minulle, miten hennon langan varassa ihmiselämä on. Olen joutunut kohtaamaan kuoleman ja omaisten surun. Se on antanut maailmankuvalleni uutta syvyyttä.

Auttaminen on minussa ehkä sisäänrakennettuna. Olen pienestä pitäen huolehtinut muista. Tiesin jo murrosiässä, että minusta ei ole tavalliseen toimistotyöhön, vaan haluan auttaa ihmisiä. Lähdin Perheniemen opistoon lapsuudenkodistani kokeilemaan, miten siivet kantavat. Opiston aika oli minulle tärkeä. Oloni siellä oli turvallinen, löysin ensimmäistä kertaa samanhenkisten ihmisten ryhmän ja aloin seurustella. Kun sain jakaa ajatuksia muiden kanssa, oma maailmankuvani alkoi muotoutua. Itsenäistyin, opettelin seurustelua ja minulle alkoi hahmottua, mitä haluan tehdä.

Voisi sanoa, että pyrin tekemään hyvää, mutta en tee sitä miellyttääkseni muita. Hyvyyden pitää pohjata itsetuntemukseen. Tiedän vuosi vuodelta enemmän siitä, mitä olen, mutta perille en pääse koskaan. En ole itse kokenut suuria kriisejä tai mitään hirveän tuskallista. Joku saattaa ihmetellä, miten voi auttaa muita, jollei ole itse käynyt kriisiä läpi. Minulla on kuitenkin psykologinen mielikuvitus. Pystyn eläytymään vastaanotollani käyvien ihmisten kokemuksiin. Empatiakyky vaikuttaa mielikuvituksen kautta. Osaan kuvitella, miltä vaikeat kokemukset tuntuvat.

Miten taideterapia tuli mukaan kuvaan?

Halusin opiskella jonkun terapiamuodon. LogoArtissa yhdistyy taideterapia ja logoterapia. Se tuntui oikealta, koska sen voi yhdistää tarotiin. Opiskelu oli kiehtovaa ja intesiivistä. Opettajamme, LogoArtin perustaja Marianne da Silva Prado tuli kurssia varten Brasiliasta, ja päivämme olivat 12-tuntisia. Meillä oli paljon harjoitustehtäviä, maalasimme itse. Se antoi minulle aivan uuden näkökulman tarotin maailmaan. En ollut aiemmin harrastanut piirtämistä tai maalaamista, mutta mielikuvitukseni on hyvin visuaalinen ja olen aina nähnyt vilkkaita unia. Minua puhuttelee erityisesti symbolistinen taide, koska se on lähellä tarotin maailmaa. LogoArt-kurssin myötä opin katselemaan tarot-kortteja eri näkökulmasta – löysin tavallaan tarotin uudestaan.

Miten tarot vaikuttaa elämäntapaasi?

Lähipiirissäni on paljon samantapaisista aiheista kiinnostuneita. Myös kihlattuni on kiinnostunut tarotista: hän harrastaa käsillä tekemistä ja valmistaa tarot-teemaisia koruja. Parisuhteessa tarotin kautta oppimamme asiat pannaan käytäntöön. En terapoi kumppaniani tarotin avulla, vaan teemme yhdessä tarot-pöydän ja keskustelemme sen herättämistä asioista. Se auttaa saamaan uusia näkökulmia ristiriitatilanteisiin. Kerran kuussa teen pöydän itselleni. Katson reflektiivisesti taaksepäin, kortit auttavat ajatuksia selkiytymään. En kuitenkaan ryntää tarot-pakan kimppuun heti, jos minulla on ongelma, sillä pöytää ei kannata tehdä emotionaalisessa mielentilassa. Yritän ensin miettiä asiaa itse, sen jälkeen voin kysyä neuvoa korteilta.

Minulle tärkein kortti on Narri. Se muistuttaa, että omaa suhtautumistaan voi muuttaa. Narri symboloi
vapautta ja vastuuta.

Haluan jatkaa sairaanhoitajan työssä, sillä se tekee minusta nöyrän. Se on ihmisten auttamista, mutta myös tarot on tavallaan parantamista. Se on ennaltaehkäisevää. Tarot on avaava menetelmä: se tekee tiedostamattoman tietoiseksi. Sekä sairaanhoitajan työssä että tarot-tulkintoja tehdessäni näen ihmiselämän nurjan puolen, raakuuden. Toisaalta tarot-istunnoissa käy usein ilmi, miten sitkeä ihminen on: rankoistakin asioista voi selvitä. Ihmishenkeä ei noin vain nujerreta. Se vetää nöyräksi, ja omat ongelmat näyttävät pieniltä. Molemmissa töissä näen, että ihmisillä on hätä, he etsivät tarkoitusta olemassaololleen. Jotkut ovat täysin hukassa sen suhteen, mitä elämä on, toiset taas pitävät lankoja liiankin tiukasti käsissään.

Miksi tarot jaksaa kiinnostaa?

Se on kuusisataa vuotta vanha järjestelmä, joka on säilynyt lähes ennallaan – se jo puhuu tarotin voimasta. Ennen ajattelin, ettei ole olemassa tarot-filosofiaa, nykyään ajattelen toisin. Tarot avaa oven ihmiskunnan kollektiiviseen piilotajuntaan, siinä on samaa viisautta kuin myyteissä ja saduissa. Sankari laskeutuu manalaan etsimään kadotettua valoa ja palaa tietoisuuden valon kanssa. Tarotin avulla saa löysättyä mielen kilpiä ja kuoria.

En ole guru, vaan johdatan asiakkaitani. Tulkintatilanteessa liikkuu paljon energiaa. Se vaatii
minulta runsaasti voimia, siksi istuntoja ei voikaan tehdä kymmentä päivässä. Tarot-istunnot ovat antaneet minulle uskomattoman paljon herkkyyttä ja tunnetta. Yritän olla hereillä, läsnä itsessäni. Tarotista on tullut filtteri, jonka läpi katson maailmaa. Olen tajunnut, että arkkityypit elävät kaikissa ihmisissä. Otamme arkkityyppeihin pohjaavia rooleja. Tarotin avulla saan satujen ja myyttien viisautta. Tarot syventää näkemystäni elämästä.

*Tarot-korttipakassa on erilaisilla symboleilla varustettuja kortteja (22 suurten salaisuuksien ja 56 pienten salaisuuksien korttia). Ne on kehitetty keskiajan Italiassa (tarocchi, engl. tarot). Kortteja on käytetty sekä pelaamiseen että ennustamiseen, ja niiden avulla voi oppia ymmärtämään itseä, toisia ja muuttuvia elämäntilanteita.

-------------------------------------------------------------

Julkaistu Voi Hyvin -lehden numerossa 3/08,
teksti: Laura Honkasalo
Copyright Voi Hyvin 2008
www.voihyvin.fi

<< Takaisin Artikkelit-sivulle

 

 


Nimi: Tero Hynynen
Ikä: 30
Ammatti:
Sairaanhoitaja, taideterapiaohjaaja, ravinto-ja luontaishoitaja
Muutoksessa apuna:
Tarot-kortit ja -elämänviisaus......................................................................................